ΑΡΘΡΑ – NEA

Πέντε λάθη στην ασφάλεια των κοσμηματοπολείων

ΠΗΓΗ : jeweltimemag.com

FBI-logo-794A6BE4DD-seeklogo.com

Τι συνιστούν δύο πεπειραμένοι πράκτορες του FBI στους επαγγελματίες του χώρου

Επιμέλεια: Δημήτρης Σταμούλης
Οι επαγγελματίες στο χώρο του κοσμήματος όμως δε θα πρέπει να νοιαστούν μόνο για το πώς έχουν διαμορφώσει τις βιτρίνες τους ή τι είδους προσφορές θα έχουν στα πολύτιμα προϊόντα τους. Αλλά και να έχουν καταστρώσει και τα σχέδιά τους όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας που χρειάζεται να λάβουν προκειμένου να προστατεύουν την περιουσία τους. Άλλωστε τα κοσμηματοπωλεία αποτελούν έναν από τους υπ’ αριθμόν ένα στόχο των ληστών και κάθε είδους αδίστακτων κακοποιών, που βλέπουν στο εσωτερικό των επιχειρήσεων αυτών μια λεία μικρή σε όγκο αλλά μεγάλη σε αξία.
Ο Jay Bartholomew και ο Eric Ives είναι ειδικοί πράκτορες του FBI οι οποίοι πρόσφατα έδωσαν μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον ενημερωτικό ιστότοπο σχετικό με τη βιομηχανία κοσμήματος και ρολογιού, National Jeweler, σχετικά με την ασφάλεια των κοσμηματοπωλείων κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, μια περίοδο όπου οι επαγγελματίες στο χώρο του κοσμήματος είναι ιδιαίτερα απασχολημένοι με την κίνηση εντός του καταστήματός τους και συχνά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες καταστάσεις, με απρόβλεπτες συνέπειες, στον τομέα της ασφάλειας, τόσο των ανθρώπων όσο και των προϊόντων που βρίσκονται στο εσωτερικό των κοσμηματοπωλείων.
Ενδεικτικό της εμπειρίας του κ. Bartholomew, είναι το γεγονός ότι κάθε περίπτωση ληστείας σε κοσμηματοπωλείο εμπίπτει στη δικαιοδοσία του και αυτό τον καθιστά ιδιαίτερα έμπειρο στην υπηρεσία τους.

Είναι πολύ σημαντικό οι ιδιοκτήτες των κοσμηματοπωλείων να ανταλλάσουν πληροφορίες σχετικά με εγκληματικές ενέργειες που διαπράττοντας σε βάρος καταστημάτων του κλάδου

Αυτό που ακολουθεί στις πιο κάτω γραμμές είναι μια λίστα από πέντε σημαντικές παραλείψεις στο πεδίο της ασφάλειας που είναι πολύ συνηθισμένες στους επαγγελματίες του κλάδου λιανικής πώλησης κοσμήματος κατά τη διάρκεια περιόδων όπως είναι οι γιορτές ή οι εκπτωτικές προσφορές, που συνοδεύονται συνήθως από άνοδο της αγοραστικής κίνησης στα καταστήματά τους. Αυτά τα λάθη, όπως συμβουλεύουν οι πράκτορες του FBI, είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγονται:

Δεν ακολουθούμε την καθιερωμένη πολιτική ασφαλείας στο κατάστημα.
Η πλειοψηφία των κοσμηματοπωλείων έχουν πολιτικές ασφάλειας και διαδικασίες που ακολουθούν όλο το χρόνο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποκλίνει ένας επαγγελματίας από αυτές τις πολιτικές για κανένα λόγο. «Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, αποδιοργανωνόμαστε και ίσως λίγο εφησυχάζουμε», λέει ο κ. Βartholomew, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Είναι Χριστούγεννα, όλοι είναι σε μια καλή διάθεση, έχεις και τη μουσική των Χριστουγέννων ως υπόκρουση στο κατάστημα … όλα αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο»

Η εορταστική διάθεση, καθώς και ο μεγάλος όγκος των πελατών στο κατάστημα, θα μπορούσε να οδηγήσει τους εμπόρους λιανικής πώλησης και τους υπαλλήλους τους να μην ακολουθούν τις συνήθεις διαδικασίες, όπως η παρουσίαση περισσότερων εμπορευμάτων από τις εσωτερικές προθήκες φύλαξης, σε σχέση με ό,τι απαιτεί η ασφαλής διαχείριση τόσων εκτεθειμένων πολύτιμων αντικειμένων σε κοινή θέα ή η απόσπαση της προσοχής τους από τον έλεγχο των κοσμημάτων τους καθώς εξυπηρετούν περισσότερους υποψήφιους αγοραστές.
Ο εφησυχασμός οδηγεί σε απόσπαση της προσοχής, και αυτή η εξέλιξη με τη σειρά της προσφέρει «ευκαιρίες για τους κακούς», όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Bartholomew.
Όποιες και αν είναι οι συνήθεις διαδικασίες ασφαλείας ενός καταστήματος κατά τους υπόλοιπους 10 μήνες του έτους, θα πρέπει να ακολουθούνται ευλαβικά και επακριβώς, αν όχι και ακόμα πιο εντατικά, κατά τη διάρκεια των γιορτινών περιόδων. «Η περίοδος των εορτών είναι μια στιγμή που επιβάλλεται η πιο ενδελεχής τήρηση των προβλεπόμενων κανόνων ασφαλείας, γιατί είναι μια περίοδος του έτους, όπου είναι πιο πιθανό ο επαγγελματίας στο χώρο του κοσμήματος να απολέσει την προσοχή του», επισημαίνει με τη σειρά του ο κ. Ιves.

klopi2

Ο εφησυχασμός οδηγεί σε απόσπαση της προσοχής, και αυτή η εξέλιξη με τη σειρά της προσφέρει «ευκαιρίες για τους κακούς», όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Bartholomew

Υποτίμηση της πιθανότητας να παρακολουθούν κάποιοι τις κινήσεις μας

Η γενικά αισιόδοξη ατμόσφαιρα που επικρατεί κατά την περίοδο των εορτών μπορεί επίσης να οδηγήσει κάποιους κοσμηματοποιούς να διαμορφώσουν μια ψευδή αίσθηση ότι είναι πιο ασφαλείς όταν βρίσκονται εκτός του καταστήματος. Αλλά πάντα θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή.

Φεύγοντας από το κατάστημα αργά το βράδυ, ή ερχόμενοι νωρίς το πρωί στο κατάστημα, ή σε περιπτώσεις που κάποιος κοσμηματοπώλης διαθέτει περισσότερα του ενός καταστήματα τα οποία επισκέπτεται διαδοχικά, θα πρέπει να είναι γνώστης του γεγονότος ότι μπορεί κάποιος τους παρακολουθεί. «Αυτοί (σ.σ. οι εγκληματίες) πρακολουθούν διαρκώς το χώρο που έχουν βάλει στο στόχαστρό τους. Και είναι αρκετά εξελιγμένοι σε αυτή την επιτήρησή τους», υποστηρίζει ο Bartholomew.
Μια καλή πρακτική είναι οι κοσμηματοποιοί να παρκάρουν το όχημά τους κοντά στο κατάστημά τους και μάλιστα σε περιοχή με καλό φωτισμό. Μάλιστα θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση καθώς εάν συνειδητοποιήσουν ότι κάπιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν με το όχημά τους, όπως για παράδειγμα, ένα ξεφούσκωτο λάστιχο, ή μια πόρτα που ξαφνικά δεν ανοίγει, θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι μπορεί να είναι ένα τέχνασμα κακοποιών που στοχεύουν να τους ληστέψουν.
Είναι λοιπόν σημαντικό να γνωρίζουμε εάν κάποιος μας παρακολουθεί…

Έλλειψη επικοινωνίας ανάμεσα στους επαγγελματίες

Οι κοσμηματοπώλες συχνά στην περίοδο των εορτών είναι τόσο απασχολημένοι που ξεχνούν να κρατούν τους εαυτούς τους ενήμερους σχετικά με διάφορες χρήσιμες ανακοινώσεις των αστυνομικών αρχών και με οδηγίες ασφαλείας που αφορούν το προσωπικό τους.
Είναι πολύ σημαντικό οι ιδιοκτήτες των κοσμηματοπωλείων να ανταλλάσουν πληροφορίες σχετικά με εγκληματικές ενέργειες που διαπράττοντας σε βάρος καταστημάτων του κλάδου τόσο στην ελληνική επικράτεια όσο και στο εξωτερικό. Από την μελέτη τέτοιων περιπτώσεων μπορεί ένας επαγγελματίας του κλάδου να εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς δρουν διάφορες εγκληματικές ομάδες, να διαχύσει και να κυκλοφορήσει και σε άλλους τις όποιες εμπειρίες ή πληροφορίες διαθέτει ώστε όλοι όσοι εργάζονται στον κρίσιμο και επικίνδυνο κλάδο κοσμήματος να γνωρίζουν ορισμένες βασικές παραμέτρους που σχετίζονται με τους εγκληματίες που στοχεύουν το χώρο τους και τις πιο συνήθεις πρακτικές τους.
Ο κ. Ives, πράκτορας του FBI, επισημαίνει πόσο σημαντικό για όλους τους ανθρώπους που εργάζονται στο χώρο του κοσμήματος και της λιανικής πώλησής τους είναι να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικέ με το έγκλημα που πλήττει τον κλάδο τους, τις πιο βασικές πρακτικές και τρόπους αποφυγής τους. Η ανταλλαγή πληροφορίας μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση μιας εγκληματικής ενέργειας στο χώρο!

klopi3

Ο εορταστικός διάκοσμος δε θα πρέπει να εμποδίζει την ορατότητα και την πλήρη λήψη του εξοπλισμού παρακολούθησης

Εξοπλισμός ασφαλείας που δεν λειτουργεί σωστά

Ελέγξτε εάν οι κάμερες ασφαλείας του καταστήματος και ο άλλος εξοπλισμός ασφαλείας λειτουργεί όπως προβλέπεται. Σύμφωνα με τον κ. Ives, ενώ ο ίδιος θα έκανε κάτι τέτοιο σχεδόν σε καθημερινή βάση, ξέρει ότι δεν είναι πάντα πιθανό να συμβεί αυτό. «Χρησιμοποιήστε αυτό το άρθρο ως δικαιολογία για να βγείτε έξω και να ελέγξετε τον εξοπλισμό σας. Βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί κανονικά», τονίζει εμφατικά το στέλεχος του FBI.
Όσοι διακοσμούν το εσωτερικό ή το εξωτερικό χώρο του καταστήματός τους με χριστουγεννιάτικο δέντρο, στολίδια ή άλλα γιορταστικά αντικείμενα, θα πρέπει να σιγουρευτούν ότι δεν εμποδίζουν την ορατότητα και την πλήρη λήψη του εξοπλισμού παρακολούθησης. Επιπλέον, απαιτείται να μη δίδουν τη δυνατότητα σε κάποιον κακοποιό να μπορεί να διαφύγει της προσοχής του προσωπικού του καταστήματος.
Ο πράκτορας του FBI με την ψυχρή οπτική του, επισημαίνει και μια άλλη οπτική που αφορά την… καθαριότητα. Εάν οι επιφάνειες των βιτρινών ή των προθηκών είναι καθαρές, μπορούν να αποτελέσουν άριστη πηγή λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων σε περίπτωση ληστείας. «Όταν έχεις μια ωραία, καθαρή επιφάνεια που παίρνει πολλά δακτυλικά αποτυπώματα» λέει σχεδόν …χαριτολογώντας!

Πρόσληψη ευκαιριακών εργαζόμενων

Στην εποχή της οικονομικής κρίσης όλοι οι εργοδότες θέλουν να περικόψουν όσο μπορούν το κόστος των εξόδων τους και συνήθως ξεκινούν από το προσωπικό τους ή πιο συγκεκριμένα, προτιμούν να προσλαμβάνουν προσωπικό μερικής απασχόλησης.
Ωστόσο οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή σε αυτό το θέμα. Καλούν τους κοσμηματοπώλες να γνωρίσουν καλά το προσωπικό τους, να αντιληφθούν ποιους προσλαμβάνουν στην επιχείρησή τους. Θυμηθείτε: ο κοσμηματοποιός δεν προσλαμβάνει κάποιον για να τυλίγει… σουβλάκια ή να πουλά χάμπουργκερ, αλλά για να του εμπιστευτεί ένα ιδιαίτερα πολύτιμο και ακριβό προϊόν υψηλής αξίας.

Για να αποφύγεις τους παραπάνω κινδύνους που αναφέρει το FBI μπορούμε να σε καθοδηγήσουμε πως να ασφαλίσεις σωστά το κοσμηματοπωλείο σου .

Για μια δωρεάν συμβουλευτική καθοδήγηση επικοινώνησε μαζί μας.
ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ

Εξειδικευμένος στην ασφάλιση κοσμηματοπωλείων​
ΤΗΛ 2102823057 ΦΑΞ 2102751528
ΜΙΛΤΙΑΔΟΥ 14
142 31 Ν. ΙΩΝΙΑ
ΑΘΗΝΑ

www.georgatosinsurance.gr

mail : info@georgatosinsurance.gr